Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry

Yhdistyksen historiaa

HÄMEEN WANHAN LINNAN KILTA PERUSTETTIIN MARRASKUUSSA 1959

Hämeenlinnan Kauppa- ja teollisuusklubille Linnankadulle oli kokoontunut 33 innokasta henkilöä, jotka halusivat taata Hämeen keskiaikaisen linnan historiallisten arvojen säilyttämisen ja tehdä linnaa tunnetuksi. Idea Killan perustamiseen oli syntynyt edelliskesänä, kun toimitusjohtaja Aarne Sipilä ja linnan entisöintitöistä vastannut FT Knut Drake olivat hieroneet linnan tiilikauppoja.

Alkuaikoina Killan päätehtävänä oli opastusten järjestäminen kesäisin linnassa. Ensimmäisenä kesänä 1961 oppaina vuorottelivat eläkkeellä oleva komisario Sven Thielo ja rouva Brita Koskinen. Kassalipas laukussaan he odottivat linnan portilla kävijöitä, joita oli ensimmäisenä kesänä peräti 6011 henkeä. Seuraavaksi kesäksi saatiin oma kioski, josta oli mahdollisuus ostaa postikortteja ja matkamuistoja. Linnan opaskierrosten järjestäminen siirtyi Museovirastolle vuonna 1979.

NAISTOIMIKUNTA

Killan yhteyteen perustettiin vuonna 1961 naistoimikunta, jonka työ Killan toiminnan tukemisessa on ollut vuosien varrella merkittävä. Naistoimikunta on järjestänyt pitoja, konsertteja, pitsinnypläys -näytöksen, esitelmiä, matkamuistojen myyntiä, matkoja koti- ja ulkomaille vuosina 1979 - 2005. Naistoimikunta lakkautti toimintansa ikääntymisensä vuoksi vuoden 2005 lopulla. Heidän aloittamansa avustus-, retki- ja tapahtumatoiminta jatkuu edelleen Killan toiminnassa.

Naistoimikunnan talkoilla keräämien varojen avulla on Hämeen linnaan voitu lahjoittaa muun muassa:

  • taiteilija Laila Karttusen suunnittelema seinäkudos
  • pienoisurut
  • virsi- ja koraalikirjat
  • professori Nils Erki Wickbergin suunnittelema kastemalja-vihkipalli
  • kynttilänjalat
  • keskiaikaiset puvut oppaille
  • audiovisuaaliset laitteet

Naistoimikunnan ”orkaniseeraamat” Hämaläiset ja Linnan Pirot 1976 - 1999

Teatterineuvos Kyllikki Forssell Kustaa III:n roolissa vuonna 1984 Linnan Piroissa.

Killan toimintaan kuuluvat mm. juhlien järjestäminen ja yhdistyksen Naistoimikunta järjesti Hämäläisiä Pitoja Ammattikoululla vuodesta 1976. Hämeen linnan Leivintuvan valmistuttua vuonna 1980 juhlat pidettiin nimellä Linnan Pirot vuoteen 1999. Teatterineuvos Kyllikki Forssell esiintyi Kustaa III:n roolissa Linnan Piroissa lokakuussa1984, jolloin Hämeenlinnan kaupungilla oli perustamisensa 355. juhlavuosi.  

Lainaus pitojen hämäläisestä menusta vuodelta 1993:
”17.10.1993 pyhänä, alkaen kahrelta ehtoopäivällä Leivintuvassa Hämeen linnassa.
Pirot orkaniseeraa ja vieraat kuttuu Hämeen Vanhan Linnan Killan Naistoimikunta.

Ruakalista:
Ensinmäitteeks kahveeta ja kastettavaa.
Sitte silakkaa ja kuoripernoit,  ekröörää, punajuurlohkoja, sinkkua, piimäjuustoo, hapalleipää, setsuuria ja voita.
Väliruuaks tikkerperisoppaa.
Pääräättiks uunilihaa ja tuikevettä, pernalooraa, räätikkälooraa, sualakurkkua. 
Pääliruuaks luumukräämiä ja kermakokkareita.
Viimetteeks ulosheittoteetä ja suutakakkuja sekä konvehteja.
Juotavaks olppa, vettä ja maitoa."

KILLAN TOIMINTA VUOSISADAN 2000 ALKAESSA

Uuden vuosisadan alkaessa Kilta laati tulevaa toimintaansa koskevan, aina vuoteen 2020 ulottuvan vision, joka hyväksyttiin Killan vuoden 2000 syyskokouksessa Killan pitkän ajan toiminnan perustaksi. Killan rooli on toimia ideoijana ja aloitteentekijänä sekä yhdistää eri toimijoita. Yhdistyksen tavoitteena on etsiä toimintamuotoja, jolla kuvata Killan toiminta-alueen historiaa nykypäivän ihmisille ymmärrettävästi ja elävästi.

Vuonna 2001 Hämeen Wanhan Linnan Kilta nimesi ensimmäisen Hämeen Jaarlin ja hän oli ansioitunut tutkija FT Knut Drake. Vuonna 2001 Kilta valitsi toimintavuotensa teemaksi kustavilaisen ajan. Jäsenyys Linnan Tapahtumat ry:ssä ja sen EU- projektissa mahdollisti Kustaa III:n illalliset - tapahtuman järjestämisen, jotka Kilta järjesti vuosina 2001- 2003 EU- projektia hyödyntäen, sekä vielä Linnan Tapahtumien EU-projektin päättymisen jälkeen vuosina 2004 ja 2005. Kustavilaisen toiminnan alkamisen myötä Kilta kokosi ja koulutti harrastajajoukon, kustavilaiset elävöittäjät, jotka perehtyivät aikakauden historiaan ja tapoihin. Vuodesta 2002 ryhmä on suunnitellut ja toteuttanut myös tilausillallisia yritys-, yhteisö- ja yksityishenkilöryhmille. 

Vuonna 2002 Kilta uudisti yhdistyksen säännöt. Yhdistys muutti mm. nimensä muotoon Hämeen Wanhan (edeltänyt kirjoitusmuoto Vanhan) Linnan Kilta ry.
Samana toimintavuonna Kilta avasi omat www- sivut, hankki postilokero- osoitteen sekä painatti yhdistykselle uuden esitteen. 

Vuoden 2003 lopulla Killassa käynnistettiin multimediahanke (nykyisin nimellä Vallan asuinsijat -tutkimushanke), jonka tavoitteena on Hämeen linnan monitieteellinen tutkimus ja tutkimustulosten esittely 3D-mallintamisen keinoin.

Hippalot ´03 Lasten ja nuorten taidefestivaaleilla Killalla oli "Etikettipaja", jonka oli dramatisoinut ohjaaja Marja Susi ja Killan Kristiina Karimies. Lapsille suunnatussa historiallisessa tapakoulussa tutustuttiin Herra Hienon (Sampo Parikka) ja Rouva Hienon (Eva Sirén) elämään.

kuva Martti Sirén

Vuonna 2004 Kilta sai hankkeen erinomaisesti alulle suunnitelmiensa mukaisesti.

Vuoden 2005 lopulla Killan Naistoimikunta lakkautti toimintansa jäsentensä ikääntymisen vuoksi. Osa heistä on edelleen aktiivisesti Killan toiminnassa mukana ja heidän alulle saattamansa mm. avustus-, retki- ja tapahtumatoiminta jatkaa Killan toiminnassa.

Vuosi 2005 oli muutoinkin muutoksien vuosi, sillä Kilta erosi Linnan Tapahtumat ry:stä sen toiminnan päätyttyä. Kustaa III:n illalliset toteutettiin viimeisen kerran. Kustavilainen elävöitys- ja tilausohjelmatuotantoa päätettiin kuitenkin jatkaa. Kustavilaisen ajan rinnalle Kilta lähti kehittämään uuden historiallisen vuosisadan, 1800 – luvun, mukaista tapahtuma- ja illallistoimintaa.

Marraskuussa 2009 vietettiin Killan 50-vuotisjuhlavuotta juhlaseminaarin merkeissä. Seminaarin yhteydessä julkaistiin Vallan asuinsijat/Läpi linnanportin -tutkimushankkeen tuloksia. Juhlavuonna järjestettiin myös Herra ja Rouva Hienon etikettikoulu lapsille sekä koululaisten piirustuskilpailu. Piirustuskilpailun töistä koottiin näyttely, joka oli esillä Hämeen linnassa.

Loppuvuodesta 2010 Kilta painatti yhdistykselle uuden esitteen, jonka suunnitteli mainostoimisto KaaDesign. 
 

Katso sivukartta

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry, PL 111, 13101 Hämeenlinna :: puh. 040- 776 5262
e-mail: kilta(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi :: www.hameenvanhanlinnankilta.fi