Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry

Tuotteet

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry on teettänyt myyntiin linnan historiasta kertovia esineitä ja koruja. Tuotteista esimerkiksi kultainen uskollisuussormus sopii hyvin kihlasormukseksi. Hopeisen uskollisuussormuksen hinta on 45 euroa. Kultaista toimitetaan vain tilauksesta. Sormustiedustelut ja -tilaukset: liisa.koskelainen@armas.fi
Kustaa- kolikko tai Kustaa – viiri ovat mainioita vaihtoehtoja yritysillallisten muistolahjoiksi.

Tuotteita voi ostaa mm. Hämeen linnan ja Hämeenlinnan historiallisen museon museokaupoista sekä suoraan Killalta esim. sähköpostitse: kilta(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi

Koristehakanen

Koristehakanen, joka on löydetty Hämeen linnan tutkimuskaivauksissa ja ajoittunee 1500-luvulle. Koru on valmistettu hopeasta. Käsiaihetta pidetään uskollisuuden ja ystävyyden symbolina.

Valmistaja: Kultakeskus oy, Hämeenlinna

Uskollisuussormus

Alkuperäinen sormus on löydetty Hämeen linnan tutkimuskaivauksissa ns. Ritarisalista ja se ajoittunee 1400 - 1500-luvuille. Sormuksen tekstin vapaamuotoinen käännös vanhasta kirkkolatinasta on ”rakkaus voittaa kaikki asiat”. Sormusta valmistetaan sekä hopeisena että kultaisena.

Valmistaja on Kultakeskus Oy. Sormusta myy yksinoikeudella Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry.

Kustaa-viiri

Hämeen linnan korkeiden tornien, eli pohjois- ja länsitornin huipulle tehtiin 1700-luvulla kaksi viiriä. Tämä hopeakoru on valmistettu alkuperäisten rautaviirien mallien mukaan. Kustaa- viiriä on saatavilla Hämeen Wanhan Linnan Killalta rintakoruna sekä kaulariipuksena.

Valmistaja: Kultakeskus oy, Hämeenlinna

Savipikari

Kuva Hämeen linnan esipihalta löydetystä juomapikarista, joka on ajoitettu 1700-luvun lopulle. Alkuperäismallin mukaisen kopion on muotoillut keraamikko Marja-Riitta Salama. Pikari on käsi- ja konepestävä ja se soveltuu hyvin esimerkiksi kahvi- ja glögimukiksi.

 

Kustaa-kolikko

Hämeen Wanhan Linnan Killan uusi tuote on Kustaa- kolikko.  Kolikko on jäljennös vuodelta 1776 ja siinä on pääprofiilikuva Ruotsin kuninkaasta Kustaa III:sta, joka aikoinaan vieraili pariin otteeseen Hämeenlinnassa.

Kustaa- kolikko on tinasekoitetta ja siinä on pieni lenkki nauhan tai avaimenperälenkin pujottamista varten. Kolikon on valmistanut hattulalainen Ajan Koru.

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry myy lisäksi monia muita matkamuistotuotteita kuten linnalautasia ja - mukeja, haamukoruja, pronssista rintahelaa, okariinoja, lintupillejä, kortteja ja kirjoja.

Myynnissä on FT Anna- Maria Vilkunan kirja ”Vuosi linnassa – Hämeen linnan elämää mikkelistä mikkeliin” 99 sivua, englanninkielisenä  ”A Year at the Castle – The Life of Häme Castle ftom Michaelmas to Michaelmas” 97 sivua, Helsinki: Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry, 1998. Kirjassa on 50 tarinaa, joissa seurataan Hämeen linnan elämää 1500 – luvun puolivälissä mikkelistä mikkeliin, eli lokakuun alusta syyskuun loppuun. Kirjan hinta on 10 euroa.

 

Vallan asuinsijat-tutkimushankkeen tuloksia esitellään loppuvuodesta 2009 ilmestyneessä Arx Tavastica 13-teoksessa. Teoksen artikkelit painottuvat etenkin hankkeen luonnontieteellisiin menetelmiin perustuvien tutkimusten esittelyyn. Näin tulosten toivotaan antavan uusia näkökulmia koko Hämeenlinnan alueen keskiajan ja uuden ajan alun vaiheiden tarkasteluun.

    Arx Tavastica 13 -kirja sisältää Vallan asuinsijat -hankkeen esittelyn lisäksi seuraavat tutkimusartikkelit:
- Elisabeth Grönlund ja Heikki Simola: Paleoekologiaa Hämeen linnan liepeiltä - Luonnontiede avaa ikkunoita menneisyyteen
- Terttu Lempiäinen: Kasvijäännetutkimuksia linna alla - Keskiaikaisia kasvien jäänteitä Hämeen linnan kellareissa
- Pentti Zetterberg: Hämeen linnan puurakenteiden dendrokronologinen iänmääritys - Pilttitutkimus
- Kari Uotila: Keskiaikainen linnan arkeologisena tutkimuskohteena.
Lisäksi teoksessa on Osmo Narvon kirjoittama historiikki Killan toiminnasta: Puoli vuosisataa Birger Jaarlin linnassa - Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry 1959-2009.
Arx Tavastica 13 -kirjan hinta on 15 euroa. Kirjaa myy Killan lisäksi myös Hämeen heimoliitto.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen kansallismuseon julkaisivat keväällä näköispainoksen Louhisaaren kartanolinnasta löydetystä 1700-luvun lopulta peräisin olevasta biribipelistä. Biribi-peliä on saatavana hintaa 34 euroa.

Eeva Lindholmin alias Läiskän piirtämät Linnan haamut seikkailivat ensikertaa Hämeen Sanomissa 1974. Lindholmin 16- sivuinen satukirjanen ”Janne, Jonna ja Hämeen linnan haamut” on Hämeen Wanhan Linnan Killan tuottama ja Tehoprint Oy:n painama kirjanen, jonka hinta on 2 euroa.

”En Romans” on 18 – sivunen ruotsinkielinen, romanttinen runoteos. Sen kirjoittaja on Hämeen – Uudenmaan läänin entisen maaherran puoliso Gustafva Sofia Hjärne. Runovihkoa myytiin syksyllä 1831 suuren osan Hämeenlinnan kaupungista tuhonneesta tulipalosta kärsimään joutuneiden hyväksi.  Uusintapainoksen on julkaissut Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry vuonna 1979 Hämeen linnan vanhimman osan entistämistöiden valmistuessa.  Runokirjasen hinta on 2 euroa.

Katso sivukartta

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry,
e-mail: kilta(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi :: www.hameenvanhanlinnankilta.fi