Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry

KYLLÄPÄS NYT KÄY VIUHKA

Viuhka oli 1700-luvulla seurusteluväline, jonka käsittely vaati tietoa ja taitoa viuhkan merkkikielen säännöistä.  Viuhkan välityksellä opeteltiin hienoja käytöstapoja ja sen käyttöä pidettiin Suomessakin niin tärkeänä, että Åbo Tidningar julkaisi käännöksensä viuhka- akatemian ohjeista 1782. Säännöissä opastettiin yksityiskohtaisesti kuinka viuhkaan oli tartuttava, avattava ja suljettava. Viuhkan leyhyttelyssä oli niin monia vivahteita, että sen oppimiseen väitettiin tarvittavan monta kuukautta. Viuhkan käsittelytaitoa ja sen merkkikieltä opastettiin kirjallisuuden lisäksi mm. tanssin opetuksen lomassa.

Jean F. de Troy: La Declaration 1731. Huippukautenaan 1700 -luvulla viuhka oli välttämätön merkkikielen väline, niin rakkauden, himon kuin vaikkapa vihan ilmaisuun.

Viuhka oli 1700 – luvulla verotettava ylellisyyshyödyke. Se kuului sekä seurapiiritaitoisen naisen että miehen asuun ja ranne- tai sormilenkittömänä sitä pidettiin jatkuvasti kädessä. Erityisen tärkeää tämän naisen ”aseen” käytössä oli huomioida kauniit kädet ja niitä hoidettiin viuhkan kauneuden jatkeeksi. Jos näin ei ollut, käytettiin parfymoituja käsineitä.

Viuhkan käyttö on mitä mainiointa opetella myös nykyisellä aikakaudellamme käytettäväksi niin naisen lämpimien tunteiden vilvoitukseksi kuin palaverien tai kievarikäyntien sanattomaksi merkkikieleksi.

Koskettamalla suljettua viuhkaa heiluriliikkeellä 
" Kaipaan Sinua lähelleni."

Sulkemalla avonainen viuhka hyvin hitaasti
" Lupaan mennä kanssasi naimisiin"

Asettamalla viuhka vasemmalle korvalle
" Toivon pääseväni sinusta eroon"

Uhkaamalla suljetulla viuhkalla
"Älä ole niin varomaton"

Peittämällä vasen korva avonaisella viuhkalla
"Älä paljasta salaisuuttamme"

(Lähde: Franck, Marketta.1999. Ja viuhka käy.Tampere)

Teksti
Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry
Kristiina Ahlgrén

Katso sivukartta

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry, PL 111, 13101 Hämeenlinna :: puh. 040- 776 5262
e-mail: kilta(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi :: www.hameenvanhanlinnankilta.fi