Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry

TESTAA OLETKO SEURAPIIRITAITOINEN?

Oletko piireissä luonteva, sulavasanainen ja hurmaava oma itsesi? Tunnistatko muodin oikut ja sanailun viimeisimmät käänteet? Nostatko maljoja runsaalla, mutta valistuneella kädellä ja nautit galantista seuranpidosta?

Testaa oletko pöydän keskiössä vai kannattaako Sinun ottaa reunapaikka, josta luonnistuu tilanteiden tarkkailu?


Merkitse vastaukseksi aina yksi kohta, ellei kysymyksessä toisin mainita!

1. Tervehditkö illan viehättävää emäntää (miestervehtijä)…

a) Tarttumalla kevyesti kädestä ja nostamalla sen lähelle huuliasi - kevyt suudelma, melkein, mutta ei kuitenkaan osuen kämmen selälle, lähelle rystysiä?

b) Tarttumalla kevyesti kädestä ja nostamalla sen huulillesi - ja suutelemalla kämmenselkää?

c) Tarttumalla kädestä - ja ravistaen tätä kevyesti välissänne muutaman sekunnin?


Vastaa joko kysymys 1 tai 2, sukupuolestasi riippuen!

2. Tervehditkö illan komeaa isäntää (naistervehtijä)…

a) Niiata niksauttamalla syvään, itseäsi kenties nuorempaa, mutta komeaa miestä?

b) Niiaa niksauttamalla itseäsi kenties vanhempaa, mutta komeaa miestä?

c) Katsomalla silmiin hymyillen ja ojentamalla käden kevyesti miestä kohti, hän tekee aloitteen tervehtimiseen - kenties saat käsisuudelman?


3. Pöydässä istuessasi muistat luonnollisesti...

a) Röyhtäillä ja pyyhkiä rasvaiset sormet pöytäliinaan. Se on merkki maistuvasta ruuasta ja ruuan nauttineista vieraista.

b) Nostat maljan hyvälle ruualle ja luonnollisesti myös hyvälle seuralle.

c) Pyyhit loput kastikkeet leivänpalalla, nuolet sormet puhtaaksi ja nappaat toimenpiteestä kertyneet leivänmurut vielä kourasi kautta suuhun.


4. Viereiselle varsin viehättävälle/komealle pöytäseurallesi…

a) Kehut kovasti olevasi nuori ja kaiken osaava, mitä sillä sitten tarkoitatkin?

b) Kehut kovasti olevasi vanhempi ja varakas sekä kaiken lisäksi naimaton.

c) Kehut vieressäsi istuvan olevan varsin viehättävä/komea ja illan olevan vielä varsin nuori.


5. Haluat tehdä vaikutuksen pöydässä istujiin…

a) …joten päätät kertoa viimeisimmästä lukemastasi kirjasta ja siitä heränneistä filosofisista ajatuksista.

b) …joten päätät kertoa viimeisimmästä kievarimatkastasi ja oluttynnyrin vieressä heränneistä ajatuksista.

c) …joten päätät kertoa Sinua pitkään vaivanneesta keuhkoröhkästä, jonka oli kovin sitkeää laatua.


6. Olet varannut illalliselle mukaan…piste jokaisesta oikeasta välineestä!

a) täipiikkisi

b) luuvalosi

c) kalsongit

d) hopeiset aterimesi nimikirjaillussa nahkapussukassasi

e) pikarisi


7. Eräs henkilö katsoo Sinua kysyvästi pöydän toiselta puolelta, hän on saanut käsityksen, että Sinä olet kiinnostunut nauttimaan menuetista hänen tanssiparinaan. Mitä teet?

a) Huudahdat pöydän yli, kesken kaikkien seurustelun:”Kyllä, oi kyllä!”

b) Suljet viuhkasi ja viet sen oikealle poskelle.

c) Nyökyttelet päätäsi tiuhaan tahtiin ja vierustoverisi kuvittelee Sinun saaneen jotakin kurkkuusi ja alkaa läimäyttelemään Sinua lapaluitten väliin.

8. Kahvia ja kuumaa suklaata tarjoiltaessa…
a) … valitset muodikkaan kahvin, jonka ryystät lautaselta sokeripalan kera.

b) … valitset kuuman suklaan, jonka ryystät lautaselta.

c) … valitset jommin kummin ja juot suoraan kupista.


9. Menuetissa päätät näyttää taitosi, joten...

a) … pyörität ja annat tahtia tanssiparillesi rivakasti.

b) … katsot silmiin aina, kun tohdit ja hieman flirttailetkin.

c) … pyrit pysymään tahdissa ja katsot jalkojasi, että et missään nimessä vaan kompastuisi.


10. Kun illallinen on päättynyt, mitä teet ennen kieseihisi nousua?

a) Tarkistat vielä kerran, että kaikki maksettu on varmasti myös syöty!

b) Tarkistat vielä kerran, että kaikki maksettu on varmasti myös juotu.!

c) Tarkistat vielä kerran, onko suuntasi varmasti oikea ja paluukiesit löytyvät!

Mikäli et kadottanut leikkimielisyyttäsi, ota nyt merkille sulkakynäsi jäljet ja laske saamasi pistesaalis!

1.
MIEHET a= 3 p, b= 1 p, c=2 p
Arvostamme ehdottomasti tätä a- vaihtoehtoa, sillä näin taudit eivät tartu ja kevyessä - melkein lupaa antavassa suudelmassa on mukana aitoa 1700- luvun romantiikkaa. Tästä syystä ehdottomasti kehnoin tapa on b, mutta käy tuokin lemmen huumassa!

Toki aina turvallinen tapa on antaa kättä, ilman asetta, kuten jo keskiajalla opimme, eli c- vaihtoehto.


TAI
2.
NAISET a=1 p, b=2 p, c=3 p
Kyllä se on aina hyvä toivossa elää, eli ojentaa kättä. Muistakaa myös, että nainen tekee aina aloitteen, eli antaa luvan tervehtimiseen eli c- vaihtoehto. Nuoremmalle, vaikka olisikin komea, on ihan turha polviansa taivutella ja tällä tavalla nöyryyttä osoittaa. Vanhemmalle voi näin jo tehdä, sillä onhan tuo ikäkin merkittävä suoritus. Jos taas olisi korkea-arvoinen, nuori ja komea, niiata tulisi arvon puolesta.

3. a=0 p, b=3 p, c=1 p
Kyllä se on niin, että se mikä oli ajan tapa keskiajalla, ei sitä välttämättä ole muutamien satojen vuosien päästä! A- vaihtoehto on tuhoon tuomittua käytöstä, c-vaihtoehto vielä menettelee, kun muistaa kehua köökkiä näin tehdessään. Sitä vastoin suositeltavinta on maljan nosto, monen monituiselle syylle!


4.
a= 0 p, b=3 p, c=1 p
Nuorella ja ”kaiken taitavalla” on toki hyvät edellytykset pehtooriksi tai sisäpiiaksi, mutta muutoin lienee käyttökelvoton. Sitä vastoin varakkuudella on merkitystä naimakaupassa ja jos kumppaniehdokas on kerinnyt jo ikääkin kartuttaa, on jo turhat kommervenkit karisteltu. Illallisen aikana joku varmaan osaa kertoa tästä tarkemmin. C-vaihtoehto on vain sanan helinää, tosin imartelevaa sellaista - ja voihan tuota iltaakin kehua, vaikka ei sillä mitään saavutakaan. Samoin voi puhua aina illan säästä…


5.
a=3 p, b=2 p, c=1 p
Kirjat ovat vielä ylellisyyttä, kaikilla ei ole varaa kirjastoon, kaikki eivät osaa lukea ja tästä syystä 1700- luvulla järjestetään lukupiirejä, joissa kirjat kiertävät ja tarinointi niiden sisällöstä on ajanvietettä. Oiva valinta siis tämä a- vaihtoehto! Tosin b- vaihtoehto on merkki siitä, että Sinulla riittää aina muutama lantti ja hetki laiskanpidolle, eivätkä kaikki hereillä oloaikasi ole pakotettu työntekoon. Sitä vastoin, niin intresanttia kuin tautisi kuvaaminen onkin kaikkine uusine parannuskeinoineen, ei se ole suositeltavaa seuranpitoa illallispatojen ääressä.


6.
a=1 p, b=0 p, c=1 p, d=1 p, e=0 p
Täipiikki on tarpeen, kun saman peruukkiluomuksen kanssa on ollut muutamankin viikon, kalsongit ovat muotia ja kaikissa taloissa tahi kartanoissa ei ole vielä varustauduttu runsaan vierasmäärän mukaiseen aterimien määrään - joten näitä suvainnette ottaa mukaan. Luuvalosta emme tohdi puhua ja pikareita riittänee joka talossa, sillä lasitavara ei ole verolle leimattua, toisin kun ikkunaklasit tai peilit.

7. a=0p, b=3p, c=1p
Viuhka kuuluu luonnollisena osana sekä miehen, että naisen asusteisiin 1700- luvun seurustelussa. Täten sen merkkikieli opetellaan mm. tanssin opetuksen yhteydessä. Sitä vastoin erilainen huudahtelu on epäsopivaa, eli a- vaihtoehto on suljettu pois. Samoin ei ehkä niin suositeltavaa ole muunlainen nyökyttely tai liikehdintä, joka on väärin tulkittavissa.


8.
a=3 p, b=1 p, c=2 p
Pyrimme suosittelemaan kahvin nauttimista sen aromien huumaavien aineiden kera. Kahvi on nautintoaine, joten se tulee nauttia monin eri aistein. Kuuman suklaan emme tiedä antavan yhtä paljon aistimuksia tassilta nautittaessa, mutta sopinee kokeilla, eli tästä syystä vain 1 piste. Sitä vastoin turvallinen ja miedoin nautintotapa on kupista suoraan, jonka sallimme varsinkin täriseville käsille kaiken huumaavan seuranpidon keskellä eli 2 pistettä.

9. a=0 p, b=3 p, c=0 p
Kaikkinainen tanssiparin kaltoin kohtelu on tahditonta menuetin pyörteissä, joka on ennen kaikkea tanssi ilman esiliinaa. Tästä syystä viisas katsoo tanssipariaan, eikä jalkojaan tai tahdin nopeutta.

10. a=3 p, b=1 p, c=1 p
Tähän on vaikea saada vastausta, myönnettäköön. Muistakaamme kuitenkin, että koska olemme nauttineet herkullisia reseptejä suoraan hovin reseptikirjoista, kannattanee kaikki menyyantimet nauttia. Sitä vastoin, jos nautimme kaiken mahdollisen juomingin, omat ja vierustoverinkin juomatta unohtamat, emme ehkä löydä oikeaa suuntaa paluukieseille?

JA NYT - PISTESAALIISI!

27 - 21
pistettä
Sinulla on varmasti paikka galantissa seurassa. Olet illan keskiössä ja nautit hurmaavasta huomiosta! Olet gentleman/daami parhaasta päästä ja Sinua seurataan ihailevilla katseilla. Kätesi ojennus on merkki maljan nostoon, johon ei tarvita huomion kilistelyjä, olet suosittu sanailija ja Sinulle kuuluvat ihastuneet bravo- huudot! Olet jopa hovikelpoinen, etiketti on toinen kielesi että mielesi. Sulkeudut suosioon!

20 - 10 pistettä
Ah, Sinä osaat, niin halutessasi hurmata ja huumata illallisvieraat joka piireissä! Olet kutsuttu moniin eri pöytiin, kuljet sulavasti tilanteesta toiseen. Sinua katsellaan salaa ihaillen silmänurkasta ja taidat monet eri kohteliaisuudet, joilla saat aikaan paljon! Olet illallispöytien uusi gentleman/daami, joka tulee kenties tunnetuksi vielä tuonnempana hovissakin. Kenpä tietää?

9 - pistettä
Noh, ainakin tulet huomatuksi, se lienee pääasia? Sinusta puhutaan varmasti! Sinua ja tekemisiäsi seurataan myös varmasti, mutta salaa - ehkä jopa hymy suupielessä karehtien. Olet yhtä sulava liikkeissäsi ja sanoissasi, kuin muutkin illan keskiön gentlemannit tai daamit, Sinä vaan et vielä tohdi tai halua tuhlata näitä ominaisuuksiasi. Nautit olostasi pöydän alapäässä, jossa saa istua sivummalla, katsellen ja tarkkaillen. Ihastutat ennen kaikkea itseäsi, et ole turhan koreilija tai silmän palvoja. Tuoppi - ja skool!

© Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry (KA 2008)

Takaisin ylös

Katso sivukartta

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry, PL 111, 13101 Hämeenlinna :: puh. 040- 776 5262
e-mail: kilta(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi :: www.hameenvanhanlinnankilta.fi