Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry

Hämeen Jaarli

Hämeen Jaarli 2008 Helena Jokinen

"Kun asiat ovat järjestyksessä, homma toimii hyvin"
Hämeen Linnan Ravintolat Oy:n Helena Jokisen ensi kosketus Hämeen linnaan oli luokkaretkeltä "joskus aikojen alussa". Hämeen linnan historialliseen miljööseen hän tuli työskentelemään ensi kerran jo lähes kolmekymmentä vuotta sitten.

Hämeen linnaa ja paljon muutakin
Oulussa syntynyt nuori, juuri ylioppilaaksi kirjoittanut, Jokinen tuli vuonna 1972 joulukuussa Hämeenlinnaan ja aloitti harjoittelijana Etelä- Hämeen Osuuskaupan ravintolassa. Vuosina 1975-77 hän opiskeli Haagan Hotelli- ja Ravintolaopistossa ensin työnjohdon ja sitten liikkeenjohdon koulutukset. Vuonna 1980 Jokinen tuli Etelä-Hämeen Osuuskauppaan hoitamaan Hämeen linnan ravintolapuolta; myymään ja hoitamaan tilauksia. Ravintolatoiminta oli juuri alkanut ja Linnatuvassa oli vietetty vuotta aiemmin, 1979 tammikuussa, ensimmäinen tilattu tilaisuus.

Jokinen ei ole kiinnittänyt työhistoriaansa pelkästään Hämeen linnaan, vaan hän on ollut mm. Rovaniemellä ja Porvoossa. Hämeenlinnassa hän on työskennellyt Rantasipi Aulangolla, Etelä-Hämeen Osuuskaupan kenttäohjaajana, ravintola Piparkakkutalossa ravintolapäällikkönä ja Sokos Hotelli Vaakunassa hotellin johtajana. Vuonna 1995 Jokinen perusti oman yrityksen, Hämeen Linnan Ravintolat Oy:n.

Menuvaihtoehtoja eri aikakausilta
Etelä-Hämeen Osuuskaupassa kypsyi ajatus tuotekehityksestä 1980- luvun puolivälissä. Hämeen linnan silloinen tukija Mirja Kanerva oli apuna ja syntyi ”Birgerin pidot - pitoillallinen 1400-luvun malliin”. Viihdyttäjä, trubaduuri Håkan Streng käsikirjoitti ja esiintyi Birgerin pidoissa.
 
Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry:n naistoimikunta ja Hämeenlinnan Ammattikoulu siirsivät Ammattikoululla vuodesta 1976 järjestetyt "Hämäläiset Pirot" Hämeen linnaan, juuri remontoituun Leivintupaan vuonna 1980. Hämäläiset, 1800 luvun ”Linnan Pirot”, kuten niitä myöhemmin nimitettiin, vietettiin vuoteen 1999 asti. Ammattikoulun kotitalousopettaja Anelma Laurila oli apuna ruokapuolen tuotekehityksessä.
 
Kustavilaiset menut ovat mieluisimpia
Talvella 2000-2001 Jokinen aloitti FT Anna-Maria Vilkunan kanssa tuotekehityksen kustavilaisesta menusta. Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry:n kanssa aloitettiin suunnittelu ja yhteistyö ohjelman ja menutarjoilun yhteensovittamisesta, kustavilaisen eli 1700-luvun lopun aikakauden hengessä. FT Vilkuna ja Jokinen vierailivat hyvin antoisasti Tukholmassa tutustumassa ravintolahistoriaan, aikakauden kattauksesta alkaen aina aitoihin kustavilaisen ajan resepteihin asti. Ravintolan henkilökunnan kanssa Jokinen tutustui myös mm. Loviisan 1700-luvun Degerby Gilleen. "Kustaa III:n illalliset" vietettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2001 ja tilausillalliset aikakauden teemalla tammikuussa 2002. Jokinen pitää kustavilaista illalliskokonaisuutta hyvänä ja antoisana, sillä aikakaudesta on runsaasti tietoa ja se on toimiva.

Yhteistyö Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry:n kanssa jatkuu kustavilaisen teeman parissa edelleen ja mukaan on tullut vuonna 2007 "Tsaarin kulaus" -illalliset ja 1800-luvun tsaarin aikainen illallismenu. Kiireinen yrittäjä Hämeen Linnan Ravintolat Oy on tuonut Hämeen linnaan historialliset elämysmaisemat arvokkaiden seinien sisälle. Linnan miljööseen tulee paljon erilaisia ryhmiä kahvila-, lounas-, juhla-, kokous- ja illallispöytiin. Ravintolayrittäjän elämä on kiireistä monien tilauksien keskellä, mutta halu kehittää on olemassa. Yhteistyökumppanien avulla on ollut mahdollisuus resursoida. Jokinen solmiikin yhteen niin ruokaa kuin ohjelmaa. Asiakkaan elämykseen kuuluvat Hämeen linnan tarjoamat palvelut, ravintolapalvelut ja ohjelma.

 

 

Katso sivukartta

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry, PL 111, 13101 Hämeenlinna :: puh. 040- 776 5262
e-mail: kilta(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi :: www.hameenvanhanlinnankilta.fi