Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry

Vuodesta 2001

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry valitsi toimintavuodelle 2001 teemakseen kustavilaisen ajan, kuningas Kustaa III:n hallintoaikakauden. Tämä aikakausi oli merkittävää myös Hämeenlinnan kaupungille ja Hämeen linnalle. Aikakauden historiaa tuotiin esille teemavuonna paikallisilla luento- ja koulutustilaisuuksilla ja sen mukana syntyi harrastajaryhmä, elävöittäjät. Kilta tuotti yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa, joista tärkeimpinä olivat luonnollisesti Museovirasto/Hämeen linna ja Hämeen Linnan Ravintolat Oy, yleisöillallisen nimeltä Kustaa III:n Illalliset. Illan ohjasi ja käsikirjoitti Marja Susi ja sen tuotteistukseen osallistui 31 harrastajaesiintyjää = elävöittäjää.

Kustaa III vuodelta 2003 kuva Terho Aalto

Tekijät

Kustaa III:n Illallisia Kilta järjesti viitenä peräkkäisenä vuotena 2001-2005 marraskuussa Isänpäivää edeltävänä lauantai-iltana. Kuninkaan rooleissa esiintyivät mm.  laulaja- näyttelijä Jouko Uusipaasto (tuttu mm. Virtuoso - lauluryhmästä), näyttelijä- musiikin maisteri Juha Haanperä ja näyttelijä- stand up- koomikko Tuukka Huttunen. 
Kustaa III:n illallisten ajatuksena oli elävöittää kuvitteellinen kuningas Kustaa III:n vierailu Hämeen linnassa, hyödyntäen historian kirjoituksia kuninkaan todellisista vierailuista Hämeenlinnan kaupungissa. Illallisten suunnittelussa käytettiin tietoja kuninkaan vuosien 1775 ja 1787 vierailuista. Illallisten ohjelmassa oli mukana kuninkaan hovirituaaleja sekä aikakaudella oikeasti eläneitä henkilöhahmoja niin Hämeenlinnasta, Viaporista kuin Tukholman hovista.

Tiesitkö että...

Suljettua viuhkaa heiluriliikkeellä koskettaminen tarkoittaa: "Kaipaan Sinua lähelleni."

Lue lisää

Elävöittäjäryhmän jäsenet hankkivat oman roolimielenkiintonsa mukaisesti tietoa ajan historiasta ja roolinsa henkilöhistoriasta mm. maakunta-arkistosta. Illallisten seremoniat ja laulut sekä muu ohjelma mukailivat 1700 – luvun illalliskulttuuria.  Elävöittäjät ompelivat pääasiassa itse roolivaatteitaan järjestetyillä pukukursseilla ja hankkivat koulutusta hovitaidoista mm. ajan seurustelutavoista, viuhkan merkkikielestä ja tansseista. Draamakoulutusta elävöittäjät ovat saaneet historian tietämyksen rinnalla mm. improvisaatioteatteri Stella Polarikselta ostetuista improvisaatiokursseista. Ryhmä on kiertänyt aktiivisesti historiaa elävöittävissä tapahtumissa esim. Loviisassa, Haminassa, Helsingissä ja Ruotsin Skoklosterissa. Esiintymiskokemusta on kertynyt myös monilta markkina-, messu ja hyväntekeväisyystapahtumilta sekä Museoviraston/ Hämeen linnan kustavilaisten opaskierroksien avustuksesta. Vuosina 2002 – 2004 elävöittäjät jalkautuivat Hämeenlinnan katukuvaan kesäkuun 6.päivänä, Kustaan nimipäivänä.  Näiden eri esiintymisien avulla on haluttu toteuttaa Killan toiminta-ajatusta ja esitellä yhdistyksen toimintamuotoja. Hämeenlinnan matkailu on ollut myös kiinnostunut elävöittäjien käytöstä toiminnan alusta alkaen.

Draaman lisäksi aitoja reseptejä Kustaa III:n keittokirjasta

1700- luvun historia on saatu elämään Kustaa III:n illallisten kautta niin draaman kuin hyvän ruuankin avulla. Tuotteistukseen on kuulunut oleellisena osana alusta lähtien Hämeen Linnan Ravintolat Oy:n työ 1700 – luvun kattauksen, ruuan ja juomakulttuurin suunnittelussa ja toteutuksessa. Viiden Kustaa III:n illallisvuoden aikana syntyivät monet eri menu- vaihtoehdot joissa näkyi aikakauden makuhistoria, niin ruuanlaiton kuin itse valmistuksenkin historia mm. aikakaudelle ominaisten riistaruokien ja muhennoksien hyödyntämisenä. 

Kilta tuotteistaa kustavilaisia tilausillallisia, tarkoituksena historian elävöittäminen

Kustaa III:n Illalliset saavuttivat huomiota vuosina 2001 – 2005 ja jo ensimmäisen illallisen yhteydessä osallistujien parista heräsi kysymys; miten näitä illallisia saisi tilattua omalle ryhmälle? Täten marraskuun 2001 jälkeen, heti tammikuussa 2002, toteutettiin ensimmäinen tilausillallinen nimeltä Rouva Öhmanin illallis- assemblée.  Ensimmäisen tilausillallisen käsikirjoitti ja ohjasi Kustaa III:n Illallisten ohjaaja Marja Susi, mutta tilausillallisten kysynnän saadessa jatkoa vastuu iltojen suunnittelusta ja toteutuksesta siirtyi Killan omalle jäsenelle ja elävöittäjälle Kristiina Karimiehelle (7/2004 alkaen Ahlgrén) sekä elävöittäjäryhmälle. Rouva Öhmanin illallis –assemblée muotoutui omaksi kokonaisuudekseen ja sen rinnalle syntyi myös muita 1700 – luvun tilattavia ohjelmakokonaisuuksia. Näitä olivat elämysillalliset Kuninkaan Malja sekä Vapaaherran Illalliset.

Kustavilaisten ohjelmatuotteiden, hyvän kustavilaisen menun sekä aidon historiallisen miljöön Hämeen linnan yhteisvaikutus on ollut toimiva. Kilta päätti jatkaa tilausillallisten parissa, vaikka lopettikin Kustaa III:n illalliset marraskuussa 2005. Killan tarkoituksena on paneutua myös uuteen aikakauteen, 1800 –lukuun, ja tsaarin pitoihin. Tilausillallisten osalta asiakkaita palvellaan edelleen tekemällä historiaa eläväksi draaman ja elämyspedagogiikan avulla. Tällä hetkellä elävöittäjien harrastajajoukkoon kuuluu aktiivisia jäseniä noin 15 ja joukkoa täydentävät ammattimuusikot, silmänkääntäjä, tulitaiturit, sirkustaiteilijat… Jokainen ilta räätälöidään tilaajan tarpeiden, ryhmäkoon ja tilaisuuden luonteen mukaan. Monet illallisryhmistä ottavat ennen illallistilaisuutta ohjelmaansa myös Museoviraston/Hämeen linnan palveluita kuten opaskierroksia ja näyttelyitä.

Tilausillalliset ovat laadukkaita, humoristisia, viihdyttäviä - ja perustuvat historiaan.

Kilta on myöntänyt "Vuoden elävöittäjä" -kunniamaininnan ja palkinnon ansiokkaasta rooliin eläytymisestä Aila Hirvoselle (2001), Seppo Saariselle (2002), Kristiina Ahlgrénille (2007), Suoma Hemilälle (2008), Arto Mustajärvelle (2009), Riikka Heleniukselle (2010) ja Markku Huumarsalolle (2012).

Lisätietoja ohjelmasta puh. 050- 3809540 tai ohjelmat(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi

Katso sivukartta

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry2
e-mail: kilta(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi :: www.hameenvanhanlinnankilta.fi