Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry

Hämeen Jaarli

Kilta nimeää Hämeen Jaarliksi suomalaisen tai ulkomaalaisen henkilön, joka on ansiokkaalla tavalla tehnyt tunnetuksi Hämeen keskiaikaisen linnan historiaa, osallistunut nykyisen tilan luomiseen tai kuvannut linnaa kirjallisuuden tai taiteen keinoin.

Valittavan henkilön tulee täyttää yksi tai useampi seuraavista kriteereistä:

 • Hämeen linnan, sen elämän tai vaikutuksen tutkimuksessa ansioitunut tutkija,
  joka on myös julkaissut tutkimustuloksensa väitöskirjan tai muun tieteellisen julkaisun muodossa.
 • Tehnyt Hämeen linnaa tunnetuksi suurelle yleisölle kirjallisuuden, kuvaamataiteen tai valokuvataiteen keinoin.
 • Tukenut Hämeen linnan tunnetuksi tekemistä ja elävöittämistä sekä työskennellyt ansiokkaasti tavoitteen toteuttamiseksi.

Nimeämisen merkiksi Hämeen Jaarli saa toimintavuotensa ajaksi käyttöönsä kultaiset Jaarlin käädyt. Lisäksi hän saa Jaarli-mitalin.

Hämeen Jaarli 2002 rouva Helvi Frick (käädyt kaulassa) on ollut Killan Naistoimikunnan ansioitunut vetäjä. Kuvassa myös FT Anna-Maria Vilkuna, mm. Killan entisiä puheenjohtajia ja Vallan Asuinsijat -tutkimushankkeen jäsen. Hänelle myönnettiin Hämeen Jaarlin arvo vuonna 2005

Vuonna 2001 Hämeen Wanhan Linnan Kilta nimesi ensimmäisen Hämeen Jaarlin ja hän oli ansioitunut tutkija FT Knut Drake. Hänen nimeämisensä jälkeen Hämeen Jaarlin arvonimen ovat saaneet:

 • Vuonna 2002 rouva Helvi Frick
 • Vuonna 2003 pianotaitelija Tuija Hakkila
 • Vuonna 2004 jätettiin nimeämättä
 • Vuonna 2005 FT Anna-Maria Vilkuna
 • Vuonna 2006 FT Aino Katermaa
 • Vuonna 2007 jätettiin nimeämättä
 • Vuonna 2008 ravintoloitsija Helena Jokinen
 • Vuonna 2009 nimettiin Hämeen Hirdi ja arvonimi myönnettiin Killan elävöittäjäryhmälle.
 • Vuonna 2014 rouva Marja Uotila

Hämeen Jaarli 2006
kuva Timo Martola 2006

FT Aino Katermaa nimettiin Hämeen Jaarliksi 2006

Aino Katermaa, FT on keskiajan historian dosentti vuodesta 1998. Hän toimii lehtorina Tampereen yliopiston historiatieteen laitoksella/avoimen yliopiston opetuksessa.

Katermaa on sekä innostava Hämeen linnan tutkimuksen ohjaaja että ansioitunut linnan historian tutkija. Hän perusti 1980-luvun puolivälissä Tampereen yliopiston historiatieteen laitokselle Hämeen linna-tutkimusryhmän, jonka työn tuloksista on vuosien mittaan syntynyt graduja, lisensiaattitöitä ja väitöskirjoja. Tutkimusryhmän aikaansaannos oli myös vuonna 1990 ilmestynyt ”Linnassa ja sen liepeillä” kirja, joka oli ensimmäinen esitys linnan historiasta aina sen varhaisvaiheista 1900- luvulle. Teos teki tunnetuksi myös uusinta Hämeen linna tutkimusta.

Omissa tutkimuksissaan Katermaa on keskittynyt erityisesti kaupunkiin linnan varjossa. Hän on perehtynyt erityisesti Hämeenlinnan kaupungin 1700-luvun muuttoon ja Linnankasarmin perustamiseen. Erityisen ansiokkaasti hän on käyttänyt hyväkseen karttamateriaalia, ja tuonut esille suomalaisille aikaisemmin tuntematonta karttamateriaalia Moskovan arkistoista.

Katso sivukartta

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry
e-mail: kilta(ät)hameenvanhanlinnankilta.fi :: www.hameenvanhanlinnankilta.fi